Art Track

ARTISTS

Art Track
Bossenaarstraat 2
B-9680 Maarkedal Belgium
 
Tel: +32 (0)497 481 698
Email: info@arttrack.be
 
Open: Wed-Sun, 2-7 PM

Webdesign by Clever-Web

Art Track

Vladimir Yvaneanu

A LA RECHERCHE DE COUCOUVILLE-LES-NUEES

 In de solotentoonstelling " la recherche de Coucouville-les-Nues" brengt Vladimir Ivaneanu een natie in beeld  die enkel bestaat tussen de oren van de maker en die bewoond is door een bond gezelschap van vogels en mensen.

Binnen deze wereld is het echter niet helemaal duidelijk of beide leefgemeenschappen zich in een totale oorlog bevinden of juist elkaar proberen te verlossen uit een uit de hand gelopen maatschappijstructurering.De ene keer lijkt de vogel het doelwit van grootscheepse klopjachten, de andere keer lijkt de mens juist de vogels te willen beschermen.Ook is het niet duidelijk of de vogels slechts slachtoffers zijn of zich bezondigen aan dezelfde misleidingstechnieken als hun opponenten, nl. de vogellokkers en schijnvogels. De mensen zijn niet altijd vogelvangers, maar zijn vaak zelf gevangen binnen hun eigen leefwereld. Soms worden ze zelfs letterlijk opgezogen door het buizenstelsel dat orde en structuur in deze mensenwereld brengt. De vogels zijn in deze overgestructureerde wereld boodschappers van hoop op vrijheid. Toch lijken beide werelden altijd weer in elkaar over te vloeien alsof de ene leefgemeenschap niet zonder de andere kan. In dit spannningsveld tussen  mensen en  vogels manifesteert zich nog een derde leefgemeenschap die bestaat uit amorfe wezens die meestal zowel menselijk , als vogelachtig zijn. Is die derde gemeenschap het resultaat van medische experimenten van de mensen, van geslachtsverkeer tussen de vogels en de mensen of is het gewoon een nieuwe species die zich heeft aangepast aan dit spanningsveld? En wat is de rol van deze nieuwe gemeenschap binnen deze denkbeeldige natie?

Of is het mogelijk deze wereld te lezen als een symbolische weergave, een metafoor van de vershillende psychische gemoedstoestanden van de hedendaagse verstedelijkte en gebureaucratiseerde mens?

Al deze vragen worden in beeld gebracht met verschillende grafische technieken(houtsnede, etsen, aqurel) waar de linken met de Japanse kunst, meer bepaald de houtsnede, evenals de Middeleeuwse en Indische miniaturen niet ver te zoeken zijn. De beelden zijn zowel esthetisch als sterk symbolisch en kunnen zowel een gevoel van melancholie als vreugde opwekken. De zeer gevarieerde beeldformaten houden de aandacht van de bezoeker gescherpt en verrassen voortdurend. De aandachtige kijker kan in de details insteken ontdekken die beroep doen op ons gevoel voor humor.

Men kan de laatste werken van Vladimir omschrijven als post-symbolistische ingrepen die de kracht van het esthetische, het narratieve en het symbool niet langer onkennen, maar juist nieuw leven inblazen.

Meer werk van Vladimir Ivaneanu is te vinden op de website www.vivavi.eu

De werken omvatten : een installatie die de hele galerie omvat (250m), houtsneden van cm tot m, etsen , miniatuur aquarellen en tekeningen. 

Contact Art Track for more information.